Skip to main content

Wat doen wij

Hoe werkt dataverwijdering?

Bij het vervangen of opnieuw inzetten van IT-apparatuur is er een essentiële vraag: hoe zorg je ervoor dat bedrijfs- of persoonsgegevens niet in verkeerde handen vallen? Er staan namelijk flinke boetes op het (ook onbewust) lekken van data. Bovendien is het slecht voor de reputatie en concurrentiepositie van uw bedrijf. Hackers hebben aan een kleine hoeveelheid data genoeg om een volgende stap te kunnen zetten in het binnendringen van bedrijfssystemen. Die kleine hoeveelheid informatie wordt vaak gevonden op afgedankte of doorverkochte laptops of pc’s die datadragers zoals harde schijven bevatten. Dataverwijdering is de oplossing, zo lang dit veilig gebeurt. In dit blog leggen we uit hoe het proces van dataverwijdering precies tot stand komt en nemen we u mee in de 5 stappen die veilige data garanderen.

Neem contact op
Argo360 Branding dot

Dataverwijdering is de oplossing, zolang dit veilig gebeurt.

Wat is dataverwijdering?

In onze vorige blog bespraken we het verschil tussen dataverwijdering en datavernietiging. Als een kleine opfrisser; dataverwijdering is vereist wanneer IT-apparatuur vervangen, opnieuw ingezet of verkocht wordt en de bestaande data niet meer van toepassing is. Met dataverwijdering wordt alleen de data vernietigd, maar de hardware zelf blijft bruikbaar voor her-inzet of eventuele verkoop.

Het nadeel van dataverwijdering is dat het proces relatief lang duurt en kostbaar is, zeker als de datadragers een hoge opslagcapaciteit hebben. Dataverwijdering wordt meestal uitgevoerd door specialistische partijen, zoals ARGO360. Wij maken gebruik van militarygrade wiping software om de data compleet te wissen van de datadrager.

Wanneer toepas je dit toe?

Er zijn verschillende situaties waarbij dataverwijdering een absolute vereiste is. Denk hierbij aan het afdanken van IT-apparatuur wanneer deze aan het einde van hun levenscyclus zijn aangekomen. De apparatuur is dan niet meer inzetbaar voor hergebruik. Zeker omdat organisaties na het afdanken geen beschikking meer hebben over de apparatuur is het noodzakelijk dat voorafgaand eventuele recycle-processen de data 100% veilig verwijderd wordt. Dit laatste geld ook voor verkoop van afgedankte IT-apparatuur. Bij het verkopen of doneren laat u eerst de data verwijderen, zodat de apparatuur met een gerust hart aan de nieuwe eigenaar overdragen kan worden. Daarentegen kan IT-apparatuur ook opnieuw ingezet worden binnen uw organisatie. Zo wordt een laptop of pc opnieuw ingezet voor een andere werknemer. Ook in dit geval is het vereist om de data te verwijderen en het opgeschoonde device aan de nieuwe gebruiker te overhandigen.

ARGO360 is opgericht door IT-specialisten die niet alleen het economisch en ecologisch nut, maar ook de menselijke waarde zien van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Welke stappen zijn nodig?

We spreken van succesvolle dataverwijdering als de data op de hardware niet meer leesbaar is en de waarde behouden blijft voor nieuw gebruik. Data verwijderen met behulp van ARGO360 gaat via de volgende stappen:

1. Datadragers ophalen

Met ons gecertificeerde vervoer halen wij uw IT-apparatuur bij u op. Door middel van het beveiligde GPS-systeem weten wij altijd waar de apparatuur zich bevindt en wie in aanraking komt met uw data. 

2. Registratie

Zodra de IT-apparatuur in ons servicecenter is aangekomen wordt elke unieke datadrager geregistreerd met een (serie)nummer. Niet alleen bevordert dit het herkennen van de apparatuur, maar het laat ons ook exact zien welke handelingen zijn uitgevoerd.

3. Wissen van datadragers

Door middel van militarygrade wiping software wordt uw data veilig verwijderd. Verwijderen gaat dus met overheid goedgekeurde software en wij staan direct in verbinding met het politienetwerk voor gestolen spullen. 

4. Documentatie

Na het verwijderen van de data op uw IT-apparatuur ontvangt u een rapportage en certificaat, erkent door WEEELABEX.

5. Herinzetten van uw apparatuur

Door middel van de certificaten die ARGO360 u levert kunt u uw IT-apparatuur voor verschillende doeleinden opnieuw inzetten. Denk aan het vernietigen, verkopen, doneren of her inzetten voor nieuwe gebruikers. 

Advies nodig?

Bij het verwijderen van data ondersteunt ARGO360 op een duurzame manier. Wij kijken mee naar een oplossing die het beste past bij uw organisatie én omgeving. Ga in gesprek met een van onze experts voor een passend advies. Of bekijk alle diensten op onze site.

Onze diensten

Compleet ontzorgd worden bij het afvoeren van IT-apparatuur

Lees verder

Filter

MVO

Hoe u in een handomdraai dit jaar nog social return kan invullen

april 21, 2023
We kunnen er niet onderuit. De titel klinkt zaligmakend en bijna onrealistisch. Maar er is niets aan gelogen. Vanuit de vraag hoe je als bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen zou kunnen invullen is de visie van ARGO360 ontstaan. Daarom verzekeren wij…
DataverwijderingHardwareRefurbishing

Maatschappelijk verantwoord omgaan met oude hardware

december 28, 2022
Ieder product, dienst of andere vorm van werk wordt voorzien van een prijskaartje. Wanneer uw bedrijf maatschappelijk verantwoord inkoopt (MVI), wordt er ook rekening gehouden met de effecten die het product of de dienst kan hebben op bijvoorbeeld het milieu.…
DataverwijderingHardwareRefurbishing

Ontmantelen datacenter: veilig en milieuvriendelijk

november 22, 2022
In de afgelopen jaren is de IT-industrie zich meer gaan focussen op circulair ondernemen. Dit wil zeggen dat oude apparatuur hergebruikt of gerecycled wordt. Grote en kleine bedrijven maken de bewuste keuze om op een veilige manier hun verouderde hardware…

ICT apparatuur afvoeren? Maximale sociale impact, hoge restwaarde.

Kies voor de volledig gecertificeerde aanpak van ARGO360 en ga voor sociaal verantwoord ondernemen.

Neem contact op

Leave a Reply