Skip to main content

Hoe zit het?

Hoe ontmantel je een datacenter?

In de afgelopen jaren is de IT-industrie zich meer gaan focussen op circulair ondernemen. Dit wil zeggen dat oude apparatuur hergebruikt of gerecycled wordt. Grote en kleine bedrijven maken de bewuste keuze om op een veilige manier hun verouderde hardware te verkopen aan bedrijven die dit willen inkopen. ARGO360 is een van deze bedrijven die zich inzet voor IT-hergebruik, recycling en onderneemt dus sociaal verantwoord. In dit blog leggen we uit wanneer uw hardware nog verkocht kan worden en waar u bij de inkoop van hardware rekening dient te houden

Neem contact op
Argo360 Branding dot

Een datacenter dus een fysieke plaats om computergegevens te bewaren, ook wel een rekencentrum genoemd.

Wat is een datacenter?

Dit zijn fysieke locaties waarin essentiële IT- en computerdiensten en infrastructuur ondergebracht wordt. Over het algemeen gebeurt dit in een groot, brandveilig gebouw. Een datacenter is onder andere voorzien van airconditioning en een backup van stroomvoorzieningen. Uiteraard is een datacenter in de meeste gevallen verbonden met het internet. Anders gezegd is een datacenter dus een fysieke plaats om computergegevens te bewaren, ook wel een rekencentrum genoemd.

Sinds eind jaren 90 worden datacenters verhuurd aan partijen van buitenaf. Het gemeenschappelijk gebruik maken van een datacenter wordt  colocatie genoemd. Dit kan aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld door de aanwezigheid van netwerkverbindingen die op eigen locatie niet beschikbaar zijn. Door de opkomst van onder andere 5G en streamingdiensten is de vraag naar datacenters nog meer gegroeid. In dit blog leest u wat u écht moet weten over datacenters laten ontmantelen door een specialistisch bedrijf als ARGO360.

Hoe werkt een datacenter in Nederland?

Datacenters zijn door heel Nederland te vinden en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het weer. Wanneer de temperatuur stijgt is het belangrijk om een datacenter goed te voorzien van koelelementen. Hierbij kan de omgeving gecontroleerd worden op plekken waar lucht in en uit kan stromen. Denk aan ramen, deuren, vloerbekleding, enzovoorts. De ruimte dient in hete zomers goed afgedicht en onderhouden te worden. Houdt iedere vorm van vocht buiten en voorkom enige schade. 

 

Ook is er sinds 2020 hard aan de privacywetgeving getrokken. Zo moeten datacenters nu bindende bedrijfsregels kunnen tonen of de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers moet aantoonbaar zijn. ARGO360 is een gecertificeerd partner betreft het laten ontmantelen van datacenters. Wij hebben ervaring in binnen en buitenland inzake de ontmanteling van datacenters. In een vorig blog bespraken wij de stappen die komen kijken bij het verwijderen van data. Het is een specialistische tak die echt niet onderschat moet worden. Het is van groot belang dat het ontmantelen van een datacenter op een veilige manier gebeurt.

 

ARGO360 heeft verschillende certificaten in bezit. Het WEEELABEX certificaat is een voorbeeld van een van de certificaten. WEEELABEX staat voor Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence. Dit houdt de recycling van bruikbare materialen in. Per 1 juli 2015 is het werken volgens de WEEELABEX-regels verplicht. De Nederlandse overheid besloot in de regeling ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA) deze regels verplicht te stellen. Waarom? Om als een van de eerste landen de verwerking van materialen volgens dit regelsysteem te verwerken. 

ARGO360 is opgericht door IT-specialisten die niet alleen het economisch en ecologisch nut, maar ook de menselijke waarde zien van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Datacenter voordelen: waarom je er als bedrijf aangesloten zou moeten zijn

Niet hoeven na te denken over de middelen die nodig zijn voor dataopslag is het grootste voordeel van data opslaan in een datacenter. Wanneer u hier niet goed over nadenkt kunnen de gevolgen groot zijn. Gelukkig kan een extern datacenter ongelukkige situaties voor zijn met hun kennis en expertise. Daarnaast maakt u gebruik van een datacenter beheerder die zijn kennis los laat op het beheren van uw data. Om dit te beheren moet u beschikken over specialistische kennis. Zo moet u bijvoorbeeld beschikken over serverruimte brandbeveiliging. 

 

Het kan ook zo zijn dat uw eigen pand beschikt over een serverruimte. Deze ruimte komt voor in grotere gebouwen, zoals een kantoorpand. Een serverruimte heeft dus geen eigen locatie. Rekening houdend met de brandbeveiliging van de serverruimte is het belangrijk dat het gebouw voldoet aan eisen omtrent afscherming, toegang en ventilatie. Zijn deze aspecten niet conform eisen, is de kans aanwezig dat de technische ruimte een ingrediënt voor brand is. Veilig en milieuvriendelijk een datacenter ontmantelen vraagt dus om een specialistische benadering.

Wat kan een ARGO360 specialist wel, wat ik niet kan?

De kennis waarover u moet beschikken is enorm specifiek als het gaat om het ontmantelen van een datacenter. ARGO360 heeft ervaring in demontage of het ontmantelen van datacenters en serverruimtes. Ons personeel ontkoppelt hardware en bekabeling op een veilige, vakkundig en professionele manier. Het ontmantelde goed wordt beoordeeld en waar het kan gerecycled, volgens het WEEELABEX certificaat. Dit wordt ook wel ‘datacenter disposal’ genoemd. 

 

Op het moment dat u vakmannen uw verouderde hardware laten ontmantelen, zorgt u ervoor dat het risico op brand wordt weggenomen. Daarnaast wordt de functionaliteiten van de hardware en/of bekabeling op deze manier gewaarborgd. Bij ARGO360 gaat het ontmantelen via een systematisch ITAD plan. Dit zorgt ervoor dat de daaruit voortvloeiende verwerking op een veilige, verantwoorde en milieuvriendelijke manier gebeurt. Volgens de strenge richtlijnen en eisen van de nationale en Europese wetgeving komt ARGO360 uw oude hardware ontmantelen. U wordt zo compleet ontzorgd bij het afvoeren van IT-apparatuur.

Veilig vervoeren en afvoeren van oude hardware?

Beschikt u over een serverruimte en wilt uw oude hardware vakkundig laten ontmantelen? Neem contact met ons op zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken!

Onze diensten

Compleet ontzorgd worden bij het afvoeren van IT-apparatuur

Lees verder

Filter

MVO

Hoe u in een handomdraai dit jaar nog social return kan invullen

april 21, 2023
We kunnen er niet onderuit. De titel klinkt zaligmakend en bijna onrealistisch. Maar er is niets aan gelogen. Vanuit de vraag hoe je als bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen zou kunnen invullen is de visie van ARGO360 ontstaan. Daarom verzekeren wij…
DataverwijderingHardwareRefurbishing

Maatschappelijk verantwoord omgaan met oude hardware

december 28, 2022
Ieder product, dienst of andere vorm van werk wordt voorzien van een prijskaartje. Wanneer uw bedrijf maatschappelijk verantwoord inkoopt (MVI), wordt er ook rekening gehouden met de effecten die het product of de dienst kan hebben op bijvoorbeeld het milieu.…
DataverwijderingHardwareRefurbishing

Ontmantelen datacenter: veilig en milieuvriendelijk

november 22, 2022
In de afgelopen jaren is de IT-industrie zich meer gaan focussen op circulair ondernemen. Dit wil zeggen dat oude apparatuur hergebruikt of gerecycled wordt. Grote en kleine bedrijven maken de bewuste keuze om op een veilige manier hun verouderde hardware…

ICT apparatuur afvoeren? Maximale sociale impact, hoge restwaarde.

Kies voor de volledig gecertificeerde aanpak van ARGO360 en ga voor sociaal verantwoord ondernemen.

Neem contact op

Leave a Reply